All Activities

Jeremy Luterbacher’s PET-like plastic made of plant by-products

News

Jeremy Luterbacher from EPFL’s Laboratory of Sustainable and Catalytic Processing has developed a way to turn plant by-products into materials that could serve as an alternative to some types of plastic.

Appel à projets sur le thème Sport & Nutrition

Opportunities

L’Innovation Booster Sport & Activité Physique, soutenu par Innosuisse et en collaboration avec l’UNIL et l’EPFL, est à la recherche d’un porteur de thème qui souhaiterait aborder la nutrition sous l’angle du sport. Le but étant de stimuler la collaboration multisectorielle afin de lancer de nouveaux projets et partenariats dans une culture d’innovation ouverte.

Événement – Sommet Suisse sur le Système Alimentaire

News

Ces derniers mois, l’Assemblée Citoyenne pour une Politique Alimentaire et le Comité scientifique Avenir Alimentaire Suisse se sont penchés de manière intensive sur cette question. Les recommandations en résultant pour une politique alimentaire durable ont été remis lors du Sommet Suisse sur le Système Alimentaire 2023.

Innovation Booster Swiss Food Ecosystems – Ateliers et campagnes d’idéation

Events

La transformation de notre système agroalimentaire nécessite un espace sûr qui crée des opportunités, génère des idées et développe des solutions radicales. C’est l’objectif de l’Innovation Booster Swiss Food Ecosystems, qui est soutenu par Innosuisse et co-géré par Swiss Food Research et le Cluster Food & Nutrition.

Call for participants – Empowering youth and women in science for a food-secure future

Events

Celebrating the spirit of the International day of Women and Girls in Science in February, FAO and the World Food Forum will organize a hybrid event in Geneva to facilitate an exchange between FAO’s leaders and women in science who are developing innovative approaches, technologies and science to address the current global food challenges we face today.

Project BIOPACK – Biobased food packaging

News

Project BIOPACK started in 2019 and involves Prof. Michaud’s Laboratory and Nestlé. Its overall objective is to create life-cycle engineered, biobased food packaging solutions to minimize environmental impact, from production all the way to after use.

Interview – Prof. Véronique Michaud

Interview

The research objective of the Laboratory for Processing of Composite Materials, headed by Prof. Michaud, is to establish the scientific base for the next generation of materials.

Jan26thHowinnovationinthefoodbusinessishelpingwithfoodsecurity

Jan 26th: Event – Innovation in the food business & Food security

Events

Food security will continue to be a challenge in 2023. Leading businesses in the food sector are innovating to make the food supply chain more sustainable and resilient. 

The panel will focus on different areas of the food supply chain.

Série radio – L’avenir de notre alimentation

News

Quel sera l’avenir de notre alimentation? Pour discuter de ce thème pour le moins concernant, Loïc Delacour a convié autour de la table plusieurs intervenants, experts et acteurs dans le domaine de l’alimentation, dont le directeur de l’IFNC Christian Schwab.

Jan 31st: Event – Future of Farming

Events

In January 2023 Space4Impact will kick-off the second edition of its international acceleration programme for downstream space applications bringing together space startups and strategic partners across industries. The first event on the Future of Farming will be co-hosted with the Swiss Food & Nutrition Valley.